Amishfolket

Igår efter vi varit på Outleten forsatte vi utåt på landet och åkte till Amishområdet.
Amishfolket är en grupp religiösa människor som lever helt utan elektricitet. De har inga bilar, utan förflyttar sig med häst och vagn. Ja, helt enkelt lever de i princip som man gjorde för några hundra år sedan.
Eftersom det var söndag och vi var där ganska sent på eftermiddagen så var inga affärer öppna, annars säljer de ofta hemgjorda möbler och lapptäcken. Men på vägen fick vi köra om eller mötte flera häst och vagnekipage.
Amishfolket klär sig också precis som man gjorde förr i tiden, så det är väldigt speciellt att se dem. Man kan nästan inte förstå att det är på riktigt utan det känns som att de är påväg till en teaterföreställning eller nåt när de kommer gåendes längs vägkanten, ofta barfota.
Amishfolket bor blandat med "vanliga" amerikaner. Det lättaste sättet att se om ett hus tillhör en amishfamilj eller inte är att se om det är någon elektricitet draget till huset. Här i USA är oftast inte ledningarna nedgrävda som dom är hemma i sverige, utan sladdar går in till varje hus via stolpar. Man kan också titta efter om det står en bil utanför huset eller om det istället står en hästvagn.
Ibland kom vi förbi hus där det stod en 20-30 vagnar parkerade och så satt det folk i gammaldags kläder över hela trädgården och åt picknick. Eller på andra ställen såg man hur alla ungdomar hade samlats och höll på att spela volleyboll eller fotboll.
Amishfolket får inte heller ha några telefoner inne i sina hus, men endel familjer har ett plåtskjul på gården där de har en telefon. Jag vet dock inte hur det funkar om man ska ringa till någon annan, då måste ju den personen veta att man ska stå där i skjulet och svara just då??
Precis så här kunde det se ut på de lite större vägarna.. snacka om kontrast.


Även barnen var klädda i gammaldags kläder.

Jag försökte ta egna kort men det blev inget vidare, så detta är bilder som jag hittat på internet.. men det spelar inte så stor roll för det var precis så det såg ut.
När vi först närmade oss Amishområdet började vi fundera över varför det var så mycket småhästar i hagarna, men det förstod vi senare att dessa hästar var till för att dra barnens egna vagnar. Hur söta som helst.


Typisk amishklädsel. Männen med hatt och långt skägg, och kvinnorna med hätta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0